Logo

Zwerfboeken? Ja, dat lees je goed! Dat zijn boeken die zwerven van kind naar kind. Je vindt ze op school, in de wachtkamer, op de kinderboerderij, in de trein, in een KinderzwerfboekStation of… Je herkent ze aan de zwerfsticker op de kaft en een sticker aan de binnenkant van het boek.

Deze boeken zijn niet van één kind, maar van alle kinderen. Je neemt het boek mee naar huis en als je het uit hebt, geef je het boek weer door. Je laat het achter op school, KinderzwerfboekStation, in een sportkantine, in een bus of…Als je een zwerfboek vindt, kijk dan naar de sticker op de binnenkant van de kaft. Daar zie je een zwerfcode. Met deze code kun je de zwerftochten van de boeken volgen. Heb je een boek gevonden zonder zwerfcode, dan kun je deze zelf aanvragen.

 

Kinderzwerfboek wil kinderen stimuleren om in hun vrije tijd boeken te lezen. Want lezen is heel belangrijk voor hun ontwikkeling. Je hebt je hele brein nodig om te lezen: waarneming, taal, redeneren, geheugen, aandacht en vermogen om te selecteren tussen hoofd- en bijzaken. Lezen prikkelt de verbeelding. Je kunt je helemaal verliezen in een verhaal en je eigen film erover maken in je hoofd. Maar het belangrijkste: lezen is vooral erg leuk en ontspannend. 

Nog steeds verlaat 15% van de kinderen het basisonderwijs met een taalachterstand. Maar als er thuis boeken zijn, gaan kinderen gemiddeld drie jaar langer naar school dan leeftijdsgenoten uit gezinnen zonder boeken. Boeken stimuleren tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. Hierdoor hebben ze later meer kans op een goede toekomst. 

Kinderzwerfboek wil alle kinderen de mogelijkheid bieden om leuke boeken mee naar huis te nemen en te lezen. En daarna het boek weer te laten zwerven zodat andere kinderen hetzelfde boek ook kunnen lezen.

Onze sportschool is een officieel Kinderzwerfboekenstation! We hebben een mooie leeshoek, met een heerlijke bank, twee comfortabele stoelen en een boekenkast VOL met leuke boeken. Voorleesboeken, maar ook boeken om zelf te lezen, voor alle leeftijden. Ook aan ouders is er gedacht! Een plank van de kast is ingericht voor 'grote mensen boeken'. 

Je kunt op de sportschool lezen. Of je kunt er voor kiezen om een boek mee naar huis te nemen. Dat mag allemaal! Je mag een boek ook laten zwerven. Plak een sticker op het boek (als deze er nog niet op zit, kun je deze vragen bij de balie, of je kunt er op de site zelf eentje aanvragen).plaatje

 

Wil je meer lezen over Kinderzwerfboek? Klik dan op deze link 

 

 

 

 

poster instructie

FaceBook  Twitter

Website by Vinetix